Prachtig baaitje: zon, helder, water, Matsya voor anker, uitzicht op strandje, bomen, dorpje, heuvels en verder niks niemand. Ook waar we het om doen. Alles lukt: Dingy (isieweer) in water getakeld, Toos op strand gezet op zoek naar nieuwe vrienden en verse vis, plankgas terug naar Matsya,

Hee!…. motortje ander geluid…..slaat over……..slaat af……..roeien te ver ….. hoe Toos weer van het strand??? Nog maar keertje proberen…. Start!! Wel grote stoomwolk….. geen koelwater. Gek impeller laten vervangen voor vertrek, GRRRRRRR.

s’Nachts: ankerop en naar de monteur? Wel Lang varen en daarna lopen door een hete stad met een motor op mijn nek. Gelijk maar inruilen? Ingewikkeld??? Kreeg hem toch nog wel weer aan. Moet ik dit niet zelf kunnen?? Is maar een bbmotoretje….

s’Ochtends: zelf doen, nu of nooit, moet er toch een keertje mee beginnen, las Pirsig vroeger stuk: met een stukje van een blikje en een zilverpapiertje de ontsteking van je motorfiets zo repareren dat ie weer jaren goed loopt. Daarmee krijgt het leven zin, purpose, weg met de dealer!

Dit is een belangrijk en groots project! Psychologen sleutelen youtube: “coloque el  motor en un sitio comodo para trabajar”. Helder. Gereedschap op voordek, koffie klaar, lappen voor olieopvang, daar gaan we! En …het… het lukt! Staartstuk eraf, pomphuis open, impeller eruit. Blijkt dus in prima staat………

Wat nu?

Extra koffie om deze zware dip te boven te komen, ondertussen ook erg heet op voordek, onderdelen verspreid, zonder staartstuk niet in te ruilen, ben ook geen techneut, nooit aan moeten beginnen, grrrrrr.

Maar toch: nieuwe aanval, toch nog eens even kijken, iets blokkeerde de koelwaterstroom, kijken, zoeken, tijd nemen, hitte op voordek niet opmerken, aandacht….. ZEN!

En: ik zie iets, een stukje verhard rubber, iets waarvan ik dacht dat het in het inlaatkanaal hoorde! Een schoepje van de oude door de dealer vervangen impeller! GRRRRHOERRAAAAAAA!

Geleerd: (1) Lig rustig wakker van een probleem (2) vat moed (3) zet veel koffie (4) slik en stap over de grens (5) geef NOOOOIT op, (6) AANDACHT en (7) wantrouw specialisten, die proberen vaak ook maar wat.

 

Motortje