Kan je al een beetje wennen? Wat was het spannendste wat je hebt meegemaakt? Hoe lang achter elkaar hebben jullie gevaren? De vragen vliegen over en weer. Heerlijk om weer in Nederland te zijn en familie en vrienden te kunnen knuffelen! Het leven is hier doorgegaan en wat is er veel om bij te praten. Nu de cirkel rond is komt er automatisch een moment van reflectie: Heeft de reis ons gebracht wat we ervan verwacht hadden? Ja! En nog veeeeel meer dan dat. Ik zou het direct weer doen.

Wat was het hoogtepunt? Het binnenvaren van Suriname. Wat een gaaf land. Wat een ontlading dat we echt de oceaan overgestoken hadden!

Wat was het dieptepunt? Het overlijden van m’n vader. Zondag precies twee jaar geleden. Wat mis ik hem en zo raar dat hij er nu niet is. Wat een grote lege plek bij het vieren dat we terug zijn.

Hoe is het om met Rolf zo lang op een boot te zitten? Nou, ik neem mezelf écht overal mee naar toe. Met alle leuke kanten, alle valkuilen. Dat doet Rolf, zo blijkt, ook. Daarom hebben we net als anders de meest onvoorstelbare geluksmomenten en gehad en ook ruzie en momenten waarop het niet lekker liep. Overall weet ik heel zeker dat ik het met niemand anders willen doen. We zijn een topteam en weten wat we aan elkaar hebben. Rolf is de beste schipper die ik ken. ‘Van der Meer met het weer’ kan onvoorstelbaar hard werken aan Matsya en hele goede afwegingen maken voor de boot en onszelf: hij heeft ons veilig thuis gekregen. Schat: Ik ben super trots op je. We hebben de reis van ons leven gemaakt. De allergrootst mogelijke dank je!!!

Terugblikkend in de kuip besef ik me dat ik veel mensen dankbaar ben en het voelt goed om dat hier te zeggen:

Onze opstappers: dank dat jullie het aandurfden om met ons het avontuur aan te gaan! Alle wachtjes en feestjes op de oceaan zijn om nooit te vergeten!

Alle zeilers en nieuwe vrienden die we onderweg gemaakt hebben: wat een avonturen hebben we gedeeld! Lieve bemanningen, dank voor alle bbq’s, wandelingen, duiken, vis-events, dinghy-drifts, sparring over klussen, weer en delen van ervaringen. Jullie hebben onze reis in alle opzichten verrijkt!

We hebben ons heel gelukkig gevoeld door onze vrienden overseas: Curaçao werd door hun warmte een thuis en we koesteren alle mooie herinneringen.  We mogen ons zelfs gelukkig prijzen met nieuw gemaakte vrienden op Bonaire en de Azoren!

Tijdens onze hele reis mochten we een beroep doen op praktische raad en daad voor het weer, de website, de boot en de studio. Ontzettend bedankt voor het ontzorgen op afstand: dat was bij tijd en wijlen een grote opluchting!

Alle collega’s bij Akerendam: dank voor het reilend (en zeilend) houden van de tent: jullie maakten het voor ons mogelijk om dit te doen.

Lieve familie en vrienden: jullie zijn voor ons ronduit geweldig geweest. Dank voor het meeleven en ons bemoedigen, het lezen van blogs, bekijken van vlogs, lieve berichten op Facebook, apps, mails en gesprekken. Dankzij jullie is het een feest om weer terug te zijn! Ik heb er zin in!